Εκτύπωση PDF

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 ΠΕΙΡΑΙΑΣ    7/2/2018

 

                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                       ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  Π.Ο.Ε.Μ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

     Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, το  προεδρείο της ΠΟΕΜ συναντήθηκε με την Υπουργό Εργασίας κ.Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου  να  της εκθέσουν  αναλυτικά τα προβλήματα που πλήττουν  τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τον κλάδο του Μετάλλου.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ.Νάσος Ηλιόπουλος.

     Τονίστηκε  ότι  η ΠΟΕΜ εκπροσωπεί το σύνολο  της βαριάς βιομηχανίας  και της  βιοτεχνίας  της χώρας μας, ναυπηγεία, χαλυβουργίες, αμυντικές βιομηχανίες, βιομηχανίες μεταλλικών κατασκευών, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λ.π.

 

Ειδικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι:

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ : Οι  τρείς μεγάλες βιομηχανίες  είναι αίολες  και οι εργαζόμενοι σε πλήρη ανασφάλεια με  ετών  οφειλές δεδουλευμένων.

 

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ:   ΕΛΒΟ- ΕΑΣ – ΕΑΒ- αντιμετωπίζουν  σοβαρά προβλήματα υπαρξιακής προοπτικής.

 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ: Το υψηλό κόστος της ενέργειας τις έχει καταστήσει  μη ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές Χαλυβουργίες, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση τους, με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας και περικοπές μισθών.

 

 

Σ.Σ.Ε:  Η ανατροπή στο σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που καθιερώθηκε εδώ και 27 χρόνια περίπου με το Ν.1876/1990, δεν παραβιάζει μόνο  την συλλογική αυτονομία, αλλά πλήττει ευθέως και καθοριστικά την συνδικαλιστική  ελευθερία που κατοχυρώνεται από το άρθρο 23 παρ.1 του Συντάγματος.

Η καθημερινή υποβάθμιση  του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων ενισχύει διαρκώς την διαπραγματευτική  ανισότητα  προς όφελος των  εργοδοτών.

Έτσι χειροτερεύουν  οι όροι εργασίας και οδηγούνται  οι εργασιακές σχέσεις σε πλήρη απορρύθμιση  και σε ολική διάρρηξη  της κοινωνικής συνοχής.

Είναι πραγματικά αδύνατον να παραθέσουμε στην μνημονιακή  εποχή όλες τις νέες μορφές εργασιακών σχέσεων, διότι απλά είναι  πολλές.

Οι εργοδότες τα πήραν όλα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τα έχασαν όλα.

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:  Με δεδομένες τις ελεγκτικές ανεπάρκειες των επιθεωρήσεων εργασίας, ο κλάδος μας αντιμετωπίζει προβλήματα υποβάθμισης των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, ιδιαίτερα σε  συνθήκες εκρηκτικής  αύξησης της ανεργίας.

Με απόλυτα  Ευρωπαϊκά στοιχεία ο κλάδος μετάλλου  παραμένει με διαφορά  πρώτος κλάδος σε απόλυτο αριθμό επαγγελματικών νόσων.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ – ΕΤΕΑΕΠ:  Παρά τις συγχωνεύσεις , τις αισιόδοξες  αιτιολογικές θέσεις για  καλύτερες και συντομότερες παροχές στους ασφαλισμένους , αυτό που έγινε είναι να χαθούν  τα αποθεματικά  των ασφαλισμένων μεταλλεργατών,  να μειωθεί με το νέο τρόπο υπολογισμού των παροχών το εφάπαξ σε ποσά δωροεπιταγών. Πριν δεν υπερέβαινε το  ποσό των  14 -15 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης η καταβολή του να απαιτεί 3 έως και 4 χρόνια, σε ένα πλεονασματικό ταμείο.

Η λειτουργία κατασκηνώσεων για τα παιδιά των μεταλλεργατών  αν και είναι καταστατική υποχρέωση του ταμείου,  δεν προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του νέου ταμείου, με αποτέλεσμα να επαιτούμε  τη λειτουργία τους  με τα δικά μας χρήματα.

 

 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ  - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:   Αναγνώριση των ειδικοτήτων , των εξειδικεύσεων και των πιστοποιήσεων των εργαζομένων και  όχι  «εργαζόμενους πολυεργαλεία» που  θα χρησιμοποιούνται από τους  εργοδότες  ανάλογα  με τις ανάγκες τους.

Η αμοιβή  τους δε να είναι ανάλογη των ειδικοτήτων τους , των  πιστοποιήσεων και των εξειδικεύσεων τους.

 

H   υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλα τα θέματα που  τις εκθέσαμε και άπτονται  των αρμοδιοτήτων της.

 

 

 

 

                                                                                         Π.Ο.Ε.Μ.