Εκτύπωση PDF

 

                                                                                                              ΠΕΙΡΑΙΑΣ 27/1/2016

 

   Η Ομοσπονδία μας, μέλος της IndustriALL Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, συνέβαλε στη διοργάνωση και συμμετείχε στη συνεδρίαση των Νοτίων και Νοτιοδυτικών Περιοχών Συνδικάτων της IndustriALL που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα, στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2016, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

     Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 22 οργανώσεις από περιοχές της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ευρώπης: Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία.

     Κατά το διήμερο της συνεδρίασης έγινε εκτενής αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας λόγω της κρίσης από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε. κ. Γιώργο Αργείτη, ως εκπρόσωπο των εργαζομένων.

     Από την κυβέρνηση παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης, στον οποίο τέθηκαν από τα Συνδικάτα πολλά ερωτήματα σε ότι αφορά στην πολιτική βούληση και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον χειρισμό της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα (η Ελλάδα στα κάγκελα: ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λ.π.), ο οποίος δεσμεύτηκε για την προώθηση και την θεσμοθέτηση του κοινωνικού διαλόγου με τους φορείς των εργαζομένων.

     Κατά το τέλος της συνεδρίασης, συντάχθηκε ψήφισμα το οποίο θα διαβιβαστεί τόσο στην Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο παραθέτουμε, έτσι όπως συντάχθηκε κατά το τέλος της συνεδρίασης.

 

                                                         Π.Ο.Ε.Μ. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

 

                              Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Νότιων – Νοτιοδυτικών Περιοχών

                                                   Της IndustriALL Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

 

                                                 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 25 – 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

                                                                   ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ

                                                                                ΑΘΗΝΑ

                           

                                                                ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

 

      Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ευρώπης, Μέλη της IndustriALL, στη συνεδρίασή τους στην Αθήνα εκφράζουν όλη τους την αλληλεγγύη στον αγώνα των ελλήνων εργαζομένων και στην εκστρατεία ``Ευρωπαϊκή κοινωνική πρωτοβουλία``, για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.

     Είναι απαράδεκτο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, όπως η Ελλάδα, να επιβάλλονται πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας από θεσμούς που εκφράζουν μία επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική γραμμή και που θέτουν σε αμφισβήτηση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

     Είναι ένα άμεσο πλήγμα στη δημοκρατία, στις Ευρωπαϊκές αξίες και στην Θεμελιώδη Σύμβαση Νο 98 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, διότι πλήττονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ασφάλειά τους, οι συνθήκες εργασίας, όπως και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

     Η IndustriALL European Trade Union δεσμεύεται να προωθήσει και να διαφυλάξει σε όλη την Ευρώπη την κοινωνική και οικονομική δημοκρατία.

     Οι Συλλογικές Συμβάσεις αντιπροσωπεύουν μία ισορροπία, εγγυώνται την κοινωνική δικαιοσύνη και κυρίως την προστασία των εργαζομένων από τις χωρίς ενδοιασμούς καταχρήσεις της εργοδοσίας. Για τον λόγο αυτό, χρειάζονται μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

     Είναι αναγκαίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμμετέχουν στην εκποίηση όλων των σχεδίων οικονομικής και κοινωνικής φύσης.

     Σύμφωνα με το σχέδιο ανάκαμψης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των Συνδικάτων, επείγει η προώθηση της ανάπτυξης μέσω δημόσιων πολιτικών που βασίζονται σε μια αύξηση της αγοραστικής δύναμης και των συντάξεων.

     Απευθύνουμε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, την Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο να δράσουν για να επιστρέψουν η οικονομική δημοκρατία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ελευθερία διαπραγμάτευσης, γιατί αυτά αποτελούν την κινητήρια δύναμη μιας κοινωνικής Ευρώπης και μιας Ευρώπης των λαών.

     Οι οργανώσεις που υπογράφουν, συμμετέχουν σε ένα γενικότερο διάβημα της IndustriALL υποστήριξης σε όλη την Ευρώπη της οικονομικής δημοκρατίας και απόρριψης οποιασδήποτε αμφισβήτησης των συλλογικών συμβάσεων.