Εκτύπωση PDF

 

               ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 

 Στη Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες, 18 Δεκεμβρίου, το ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), κάνει έκκληση για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη.

 Η ΕΕ έχει ευθύνη να αντιμετωπίσει τους αιτούντες άσυλο με σεβασμό και με αξιοπρέπεια από τη στιγμή που θα βγουν στις ακτές μας. Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι μια συντονισμένη προσπάθεια για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών σε ότι αφορά στην επίλυση των συγκρούσεων, των καταστάσεων  και στην οικοδόμηση ικανοτήτων και να παράσχουν ουσιαστική βοήθεια με την οικονομική τους ανάπτυξη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πληθυσμών και της ικανότητάς τους να αυτοδιατηρηθούν. Οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αξιόπιστες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που δεν μπορούν να ξεπουληθούν για πολιτικό καιροσκοπισμό.

 Η Industriall της Ευρώπης και οι οργανώσεις της, καλούν τους υπεύθυνους  πολιτικούς παράγοντες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ καθώς και τα κράτη μέλη της να εργαστούν για τη βελτίωση της αποδοχής των προσφύγων στην κοινωνία, έτσι ώστε η απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων που χρήζουν προστασίας, των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τις πολιτικές διώξεις, να μην γίνεται εκμεταλλεύσιμη από τους λαϊκιστές στις εκλογές και να αντιμετωπίσουν τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και την ξενοφοβία με αποφασιστικότητα καθώς επίσης και με:

 

· Δέσμευση για βοήθεια στην ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία, ιδίως στο χώρο εργασίας.

· Πρόσκληση για την αύξηση των επενδύσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων και των τοπικών κοινοτήτων.

· Ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειές της για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ για το άσυλο και ενημέρωση ότι απαιτούνται επίσης αξιόπιστες πολιτικές για τη νόμιμη μετανάστευση και την ένταξη.

· Παρότρυνση όλων των κρατών μελών της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην υποδοχή και επανεγκατάσταση των προσφύγων και έναρξη μιας συζήτησης για την αναθεώρηση των κανονισμών του Δουβλίνου.

· Επισήμανση της αξίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε ότι αφορά στην ένταξη των προσφύγων στην εργασία και διαβεβαίωση στους εγχώριους εργαζόμενους ότι οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας τους δεν θα υπονομευθούν.

 "Η Ευρώπη δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, από τις διώξεις και τις καταστροφές», δήλωσε ο Ulrich Eckelmann, Γενικός Γραμματέας της Industriall της Ευρώπης.

"Έχουμε νόμους που προστατεύουν τους ανθρώπους των οποίων η ζωή θα ήταν διαφορετικά σε κίνδυνο".

 «Τα συνδικάτα εργάζονται προς την κατεύθυνση της ένταξης των νεοαφιχθέντων στην κοινωνία, και ειδικότερα, προς την κατεύθυνση της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, όπου αυτό είναι δυνατόν. Για να επωμιστεί αυτό το μεγάλο και σημαντικό έργο η Ευρώπη, απαιτούνται επενδύσεις σε επιπλέον δημόσιες υπηρεσίες και αυξημένη δράση για να διασφαλιστεί η ίση αμοιβή για ίση εργασία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, οι  πρόσφυγες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μετά το ταξίδι τους ως φθηνή πηγή εργασίας ", δήλωσε ο Eckelmann.

 Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα έχουν δημιουργήσει περίπου 1000 σημεία επαφής σε όλη την Ευρώπη για την παροχή βοήθειας προς τους μετανάστες σχετικά με την καταχώρηση, με άδειες εργασίας, με την εκπαίδευση και άλλα πρακτικά ζητήματα.

Τα συνδικάτα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων και για την εκπροσώπηση των δικαιωμάτων τους στον χώρο εργασίας, και έχουν δεσμευθεί να εργαστούν για τη δικαιότερη δυνατή συμφωνία μεταξύ των εγχώριων εργαζομένων και των προσφύγων.

 Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), διοργανώνει ένα συνέδριο στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, για τη Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες προκειμένου να επισημανθεί και να συζητηθεί η πρακτική και ανθρωπιστική ανταπόκριση στην προσφυγική κρίση: https://www.facebook.com/events/1659386104349001/

 ``Η αλληλεγγύη είναι ίσως ένα συνδικαλιστικό σύνθημα που χρησιμοποιείται υπερβολικά``, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ETUC Luca Visentini, ``αλλά στην περίπτωση της άφιξης των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη, η αλληλεγγύη είναι η καλύτερη λέξη για να περιγράψει αυτό που χρειαζόμαστε για να διατηρηθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να αποφευχθεί η σοβαρή σύγκρουση. "