Εκτύπωση PDF

                            Δήλωση της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης UNITE για την Ελλάδα

 

     Η UNITE συγχαίρει τους ΄Ελληνες για το θάρρος τους να στείλουν σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα ότι η εποχή της λιτότητας πρέπει να σταματήσει.

Το δημοψήφισμα δεν ήταν για την έξοδο από την Ε.Ε. ή το ευρώ, όλες οι ενδείξεις δείχνουν καθαρά ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ε.Ε. και το ευρώ, όμως το δημοψήφισμα ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.

     Οι πολιτικές στην Ελλάδα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 5 χρόνια ήταν καταστροφικές για κάθε τομέα. Η ανεργία και η φτώχεια έχουν εκτοξευθεί, η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 26% και το χρέος συνεχίζει να μεγαλώνει.

Η κρίση στην Ελλάδα δεν προκλήθηκε από τον Ελληνικό λαό, κι όμως αυτός αναγκάστηκε να πληρώσει το αντίτιμο. Χρειάζεται μία νέα προσέγγιση που να ξεκινά βάζοντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού της Ελλάδας πριν από εκείνα των διεθνών τραπεζιτών που έφεραν την κρίση σε πρώτο πλάνο.

     Η UNITE θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυα στον Ελληνικό λαό και για την προσεχή σύνοδο κορυφής την Κυριακή 12 Ιουλίου καλεί την Ε.Ε. και τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ασχοληθούν με ειλικρίνεια με την νέα πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί μία μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση.

     Η UNITE καταδικάζει έντονα τα σχόλια που έγιναν στην πορεία προς το δημοψήφισμα από πολλά ανώτερα και διεθνή στοιχεία. Η γλώσσα που έχει υιοθετηθεί απέναντι στην Ελλάδα δείχνει μία απαράδεκτη αλαζονεία και αυτή η στάση έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία να βρεθούν αποδεκτές λύσεις.

Η έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz για αντικατάσταση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης με μία κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι ντροπή και αποτελεί την επιτομή του λάθους.

Δεν είναι η Ελλάδα που χρειάζεται την επιβολή μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, είναι η Ευρώπη που πρέπει να ακούσει τη δημοκρατική βούληση του λαού της Ελλάδας.

     Η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαστήριο για τις πολιτικές της λιτότητας. Αυτό το πείραμα έχει τώρα αποτύχει, καθώς αποτυγχάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εναπόκειται στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης τώρα να καθίσουν με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να καταλήξουν σε συμφωνία που θα είναι βιώσιμη και θα διασφαλίζει ένα μέλλον για την Ελλάδα με βάση την αλληλεγγύη. Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τις σωστές αποφάσεις.