Εκτύπωση PDF
                                                                                                       

                                             ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

            ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ

            ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ  κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

  

    Αντιπροσωπεία  της  Π.Ο.Ε.Μ συναντήθηκε την Παρασκευή  22/5/15 με τον Αν/τη Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.Δ.Στρατούλη

Στον κ. Υπουργό θέσαμε  όλα τα θέματα που αφορούν το Ταμείο Πρόνοιας Μετάλλου (ΤΑΠΙΤ)

Συγκεκριμένα:

  • Τον απαράδεκτο χρόνο καθυστέρησης καταβολής του εφάπαξ  που φθάνει  έως και τα 6 χρόνια. Αυτό οφείλεται:

Α-  στην έλλειψη υπαλλήλων στα συγχωνευθέντα ταμεία του ΙΚΑ (εκεί γίνεται η καταμέτρηση των ενσήμων μετάλλου έως και το 1999)

Β- Στην καθυστέρηση έκδοσης  της επικουρικής σύνταξης.

Γ- Στην καθυστέρηση  απόδοσης του εφάπαξ  από το ΤΑΠΙΤ πάλι λόγω έλλειψης υπαλλήλων.

 

Απαιτήσαμε το ΙΚΑ να  καταβάλει άμεσα τις εισφορές των ασφαλισμένων Μεταλλεργατών στο ΤΑΠΙΤ  που εισπράττει από  το 2014 μέσω των Α.Π.Δ.

Να μην χρησιμοποιεί αυτά τα ποσά σαν δικά του ταμειακά διαθέσιμα, όπως κάνει, και να τα μετατρέπει σε κρατικά repos  με μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Ενημερώσαμε τον κ.Υπουργό ότι σήμερα λόγω της έλλειψης κυρίως  υπαλλήλων και όχι λόγω ρευστότητας εκκρεμούν  4.600 αιτήσεις απόδοσης εφάπαξ και 700 αιτήματα επιστροφής εισφορών.

 

Αναφέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής απαιτήσεων από εργοδότες λόγω 10ετίας διότι οι 5 υπάλληλοι που υπάρχουν στα έσοδα δεν επαρκούν.

Επίσης γνωστοποιήσαμε ότι είναι χωρίς υπαλλήλους  το περιφερειακό γραφείο της  Πελοποννήσου  (Πάτρας) και τα υπόλοιπα στελεχώνονται με έναν υπάλληλο.

Πλήρη σύνθεση  έχουν μόνο αυτά στην Ήπειρο (Ιωάννινα) και στην Κ.Ελλάδα (Λειβαδιά).

 

Ζητήσαμε επίσης  να στηρίξει την επαναλειτουργία  των ιδιόκτητων  κατασκηνώσεων του Ταμείου μας.

 

Ο κ. Υπουργός  δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει άμεσα τα λειτουργικά προβλήματα του κλάδου μας με την άμεση στελέχωση  των υπηρεσιών με τους  αναγκαίους υπαλλήλους.

 Αξίζει να σημειώσουμε  ότι οι πόροι του Ταμείου μας είναι  οι εισφορές των Μεταλλεργατών,  δεν επιχορηγείται από το κράτος, δεν καταβάλλουν εισφορές  οι εργοδότες, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ακόμη και η μισθοδοσία  των υπαλλήλων  του Ταμείου καταβάλλεται από τις εισφορές μας.  

 

Π.Ο.Ε.Μ 25/5/2015