Εκτύπωση PDF

                                                                                              

                                            ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

                                                  9-4-2015 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Μ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ  ΠΑΠΕΝ κ.Π..ΛΑΦΑΖΑΝΗ

  

  Συνάντηση με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε την  Κυριακή 5/4/2015 το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Μ και Αντιπροσωπεία  Σωματείων , με θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Εκφράσαμε για μία ακόμα φορά την έντονη αγανάκτησή μας για την συνεχιζόμενη κατάρρευση  του Χαλυβουργικού κλάδου, του οποίου θύματα  και «καύσιμος ύλη» είναι οι εργαζόμενοι Χαλυβουργοί, αντί να είναι  η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Αναφέραμε  ότι  τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων ο κλάδος της μεταλλουργίας κατέρρευσε  συμπαρασυρόμενος  από την πτώση  των κατασκευών σε ποσοστό 90%, με αποτέλεσμα  τις συνέπειες να τις βιώσουν  κατά κύριο λόγο οι Χαλυβουργοί  «ως Ιφιγένειες»  με απολύσεις, περικοπές, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής απασχόληση.

Πρόσφατο παράδειγμα  οι 100 νέες  εθελούσιες «αποχωρήσεις» απολύσεις που απαίτησε η Χαλυβουργική στην Ελευσίνα.

Ζητήσαμε  την στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση με στόχο την εξασφάλιση των σημερινών θέσεων απασχόλησης και την αύξηση τους στα επίπεδα προ κρίσης.

Είναι κοινή διαπίστωση  όλων των Σωματείων του χαλυβουργικού κλάδου και της Π.Ο.Ε.Μ ότι βασικός μοχλός στήριξης ύπαρξης και ανάπτυξης είναι  το ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου (πρόκειται για ενεργοβόρες βιιομηχανίες, μαζί με το Αλουμίνιο της Ελλάδος και την ΛΑΡΚΟ).

 

Το κόστος ενέργειας στις χώρες με τις  οποίες έχουμε τις ίδιες εξαγωγικές αγορές (Μ.Ανατολή, Βόρεια Αφρική) είναι:

 

ΕΛΛΑΔΑ  57 ευρώ//Μwh νυχτερινό τιμολόγιο.

ΙΤΑΛΙΑ     32 ευρώ//Μwh Συμβάσεις διακοψιμότητας

ΓΑΛΛΙΑ    25 ευρώ //Μwh     «                   «

ΙΣΠΑΝΙΑ   30 ευρώ//Mwh      «                   «

 

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν  ότι η Χαλυβουργία καταναλώνει ενέργεια που προέρχεται από το περίσσευμα της παραγωγής  (απόγευμα, νύχτα, Σαββατοκύριακα) οι συμβάσεις διακοψιμότητας  ωφελούν και την ΔΕΗ διότι αυτό το περίσσευμα  ενέργειας σε περίπτωση συνολικής κατάρρευσης της   Χαλυβουργίας θα χαθεί με απώλεια τεράστιων εσόδων που θα πρέπει να αναζητήσει από την λαϊκή κατανάλωση.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι η ενέργεια είναι «καύσιμο» και η Βιομηχανία «όχημα» ανάπτυξης    προτείναμε  στον κ.Υπουργό να παρέμβει για την εφαρμογή και στην Ελλάδα της διακοπτόμενης ενέργειας. ‘Οτι  ισχύει δηλαδή και στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες.  Άλλωστε  είναι και θέση της σημερινής κυβέρνησης «φτηνό ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά και στις Χαλυβουργίες».

Θέσαμε επίσης στον κ.Λαφαζάνη την απαράδεκτα δυσμενή αντιμετώπιση από την ΔΕΗ των εταιρειών Landis Gyr και Schneider Electric  παραγωγής ηλεκτρικών μετρητών  και μετασχηματιστών με απασχόληση μεγάλου αριθμού εργαζομένων  στην Κόρινθο και στα Οινόφυτα.

Οι εταιρείες αυτές ενώ εξάγουν το 90%- 95%  των παραγομένων  προϊόντων  τους στο εξωτερικό  και προμηθεύονται  τις πρώτες ύλες  από  ελληνικές εταιρείες, στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ  πολλές φορές αποκλείονται από μη ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ  προμηθευτές (Ινδούς) οι οποίοι συμμετέχουν με μόνη την δήλωση τους ότι αποδέχονται τους όρους των διαγωνισμών ανεξάρτητα από το αν  έχουν πιστοποίηση της ποιότητας τους.

Με την θέση μας ότι το σημαντικό είναι η συμφερότερη τιμή και όχι η φτηνότερη   θα πρέπει  να στηρίζονται οι ελληνικές παραγωγές (μετασχηματιστές -  έξυπνοι μετρητές) και τα χρήματα των φορολογουμένων να πηγαίνουν  στην Ελλάδα για στήριξη της απασχόλησης , της οικονομίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ κ.Π.Λαφαζάνης μας δήλωσε ότι θα στηριχθεί  η Βιομηχανία και η απασχόληση από την κυβέρνηση και χαρακτήρισε  απαράδεκτη την ανακοίνωση της   Χαλυβουργικής για  τις 100 νέες  απολύσεις (εθελούσιες).

Σχετικά με την διακοψιμότητα ο υπουργός συγκάλεσε ειδική  σύσκεψη  με όλους τους αρμόδιους  ΕΒΙΚΕΝ- Π.Ο.Ε.Μ – ΔΕΗ και ορίσθηκε ειδική  επιτροπή με επικεφαλής τον Γ.Γραμματέα κ. Τόλιο με πρώτη συνεδρίαση την Τετάρτη 15/4/15.

Για τις εταιρείες Landis Gyr και Schneider Electric δήλωσε  ότι με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα στηριχθούν ώστε να αντιμετωπισθούν  στους διαγωνισμούς με βάση το συμφέρον  της χώρας, από την στιγμή που παράγουν  προϊόντα με τις πλέον σύγχρονες  διεθνείς προδιαγραφές ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Μ του κατέθεσε πρόταση μελέτη  για την στήριξη  της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.  Μία χώρα  με παγκόσμια πρώτη την Εμπορική ναυτιλία έχει ανάγκη απο ισχυρά  ναυπηγεία

Επίσης ζητήθηκε  η παρέμβαση του στο Υπ.Άμυνας  και ανταποκρίθηκε  άμεσα για να πληρωθούν  δεδουλευμένα και δώρα  Πάσχα  στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

 

                         Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Μ

 

Σ.Σ: σχετικά  με την απαράδεκτη   ανακοίνωση της ΔΑΣ – ΠΑΜΕ Μετάλλου  δηλώνουμε ότι:

Στηρίζουμε και  προωθούμε τις θέσεις και τις αποφάσεις των Σωματείων μας όπως αυτές επισήμως  και γραπτώς έχουν  κατατεθεί στη Π.Ο.Ε.Μ

Στηρίζουμε  την ανασυγκρότηση της Βιομηχανίας με  πρώτη προϋπόθεση την εξασφάλιση  των θέσεων εργασίας.

Αν η ΔΑΣ στηρίζει την βιομηχανία  θυμάτων είναι δικαίωμα της.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν επαφές  και  στήριξη  από τα εργοστασιακά σωματεία   μέλη  της Π.Ο.Ε.Μ.