Εκτύπωση PDF

 Προς

    κ.Παν.Λαφαζάνη

    Υπουργό  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

    Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

 Θέμα: Στήριξη της απασχόλησης στην Schneider Electric και στην Landis & Gyr  μέσα από την συμμετοχή  τους με ικανό μερίδιο στην εγχώρια αγορά.

 Κύριε Υπουργέ,

         Η Ομοσπονδία μας επανέρχεται για μια ακόμη φορά στο μεγάλο θέμα στήριξης της απασχόλησης σε μεγάλες Βιομηχανίες της χώρας που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς  του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναφερόμαστε  στις επιχειρήσεις   S.E στα  Οινόφυτα και  L&G  στην  Κόρινθο με αντίστοιχη παραγωγή μετασχηματιστών και μετρητών για την ΔΕΗ.

 Συγκεκριμένα:

 A.Schneider Electric (SE)   πρόκειται για εργοστάσιο παραγωγής μετασχηματιστών με 45 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα.

Σήμερα απασχολεί 200 περίπου εργαζόμενους. Το 2014 λαμβάνοντας μια παραγγελία από την ΔΕΗ αύξησε τις θέσεις εργασίας σε 350.

Η σημερινή μείωση της απασχόλησης οφείλεται  στο ότι η εταιρεία έχασε  ένα  διαγωνισμό της ΔΕΗ προ ενός έτους.

Το εργοστάσιο  στα Οινόφυτα διαθέτει τμήμα έρευνας  και ανάπτυξης για την παραγωγή των νέου τύπου μετασχηματιστών (Ευρωπαϊκή  οδηγία), όχι μόνο για την ελληνική αγορά (ΔΕΗ) αλλά  και για άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η απορρόφηση ενός όγκου παραγωγής μετασχηματιστών από την εγχώρια αγορά όχι μόνο θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας αλλά θα αυξήσει σημαντικά τις θέσεις απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες ύλες π.χ. χαλκός, αλουμίνιο κ.λ.π για την κατασκευή των μετασχηματιστών διατίθενται από εγχώριους προμηθευτές.

Σημειώνουμε  ότι  το εργοστασιακό Σωματείο μας στο εργοστάσιο των Οινοφύτων μας ενημέρωσε ότι  πρόσφατος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τριφασικούς μετασχηματιστές με ημερομηνία  6/2/2015 είναι ζωτικής σημασίας για την απασχόληση και την βιωσιμότητα της βιομηχανικής εγκατάστασης.

Επισημαίνουν ότι  ενώ παγκοσμίως σε τέτοιους διαγωνισμούς συμμετέχουν  βάσει λίστας ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ στην Ελλάδα  μπορούν να συμμετέχουν  όποιοι δηλώσουν ότι αποδέχονται τους όρους ανεξάρτητα από τον αν έχουν πιστοποίηση της ποιότητας  τους.

 Β-Landis&GYR  εργοστάσιο παραγωγής  μετρητών   στην Κόρινθο.

Απασχολεί 500 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της ΔΕΗ.

Είναι εξαγωγική μονάδα σε 90 χώρες. Εξάγει το 90%-95%  της παραγωγής του.

Από το 2004 άρχισε  την παραγωγή «έξυπνων» μετρητών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Συνεργάζεται με εγχώριες επιχειρήσεις και προμηθευτές πρώτων υλών.

Το εργοστασιακό σωματείο μας ζητά την παρέμβαση   ώστε αυτή η παραγωγική μονάδα να έχει σημαντικό μερίδιο  πιστοποιημένων «έξυπνων» μετρητών του διαγωνισμού  του ΔΕΔΔΗΕ εξασφαλίζοντας έτσι  την διατήρηση αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.

Επίσης θα υπάρξει μεγιστοποίηση της απασχόλησης από την επένδυση και εγκατάσταση παραγωγής μετρητών φυσικού αερίου.

 Κύριε Υπουργέ,

                Έχουμε την  γνώμη ότι η παρουσία των παραπάνω εταιρειών είναι σημαντική για την απασχόληση και την εθνική οικονομία.

Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να έχουν συμμετοχή στην εγχώρια αγορά για πολλούς  λόγους .

Είναι βαθειά μας πίστη ότι:

Η ανάθεση  έργων της ΔΕΗ (μετασχηματιστές και μετρητές) δεν μπορεί να περιορισθεί έτσι   απλά με μόνο στοιχείο την  ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ  ΤΙΜΗ  προσφοράς .

Θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν  η  ΣΥΜΦΕΡΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ   η οποία  εξασφαλίζει  πιστοποιημένα  προϊόντα,  απασχόληση   και αύξηση  των θέσεων εργασίας,  στήριξης «δορυφορικών» επιχειρήσεων και προμηθευτών πρώτων υλών, έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, τόνωση  της τοπικής  και της εθνικής οικονομίας.

 Κύριε Υπουργέ,

       Για όλους αυτούς τους λόγους  θα επιθυμούσαμε μια συνάντηση της Π.Ο.Ε.Μ  και εκπροσώπων  των εργαζομένων  των δύο επιχειρήσεων μαζί σας ώστε να σας αναπτύξουμε τις θέσεις και προτάσεις μας.

 

                                               Με   εκτίμηση

                                           Για την Ε.Ε της Π.Ο.Ε.Μ

                         Ο Πρόεδρος                                Ο Γ.Γραμματέας

                         Γιάννης  Στεφανόπουλος              Μάρκος  Κοντιζάς