Εκτύπωση PDF

              

                                  ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

   

       Σε άρθρο του ο ``ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ``, με τον τίτλο ``ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ`` στις 18 Ιουνίου 2014, επιτίθεται με εμπάθεια στην Π.Ο.Ε.Μ. και στα Δ.Σ. των 6 Χαλυβουργικών Σωματείων, καλώντας τους εργάτες ``να πετάξουν αυτές τις πλειοψηφίες τώρα από το σβέρκο τους``.

Αγνοεί ο συντάκτης του άρθρου ότι στα 5 από τα 6 Σωματεία, αυτές οι πλειοψηφίες εκλέγονται και επανεκλέγονται συνεχώς επί δεκαετίες.

       Στο Σωματείο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο στις εκλογές πριν ένα χρόνο απολυμένοι και εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι ``πέταξαν από τον σβέρκο τους την ``ταξική ηγεσία`` τους.

΄Αρα λοιπόν, επειδή οι εργάτες εκλέγουν και συνεχώς επανεκλέγουν αυτές τις ηγεσίες, μήπως πρέπει να αλλάξουμε τους εργάτες;

Ρωτάμε, μήπως ;

       Και για να μη μείνει τίποτα αναπάντητο, απαντάμε και στον υπότιτλο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ``ΠΟΙΑΝΟΥ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ``.

Δηλαδή: o ``Ρ`` και ο συντάκτης του είναι πιό ευφυείς από τους εργάτες? Τον πληροφορούμε ότι ξέρουν καλύτερα απ΄όλους οι εργάτες τα συμφέροντά τους.

Το άρθρο αναφέρεται στον αγώνα των συνδικάτων και της ΠΟΕΜ για μείωση του κόστους της ενέργειας στις χαλυβουργίες.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ:

Από τον Σεπτέμβρη του 2013 τα χαλυβουργικά σωματεία – μέλη της Π.Ο.Ε.Μ. με επιστολές τους, ζήτησαν από την ΠΟΕΜ να αναλάβει πρωτοβουλίες δράσης για την μείωση του κόστους της ενέργειας αντίστοιχα με αυτές άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών, διότι υπάρχει γενική κατάρρευση του κλάδου με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

       Οι χαλυβουργίες είναι εταιρείες έντασης ενέργειας.

Παράγουν απόγευμα, νύχτα και Σαββατοκύριακα, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό ρεύμα που ``περισσεύει`` από τις μονάδες παραγωγής της Δ.Ε.Η. Μιλάμε για ΣΚΡΑΠ ενέργειας.

Οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες κυρίως, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές, αυτό το περίσσευμα ρεύματος- όταν υπάρχει – το πληρώνουν μειωμένο 50%. Εάν δεν υπάρχει, π.χ. λόγω καύσωνα, διακόπτεται αυτή η παροχή, γίνεται δηλαδή διακοψιμότητα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Ελλάδα              60 ευρώ/Mwh  (νυχτερινό τιμολόγιο)

Ιταλία                32 ευρώ/Mwh  Συμβάσεις διακοψιμότητας

Γαλλία               25 ευρώ/Mwh         ``                  ``

Ισπανία              30 ευρώ/Mwh         ``                  ``

 

Αυτήν τη ρύθμιση διακοψιμότητας διεκδικούμε, που με νόμο (Ν 4231/1-11-2013)ψήφισε η κυβέρνηση και τον οποίο μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζει.

Η τεράστια αυτή διαφορά κόστους ενέργειας την τριετία της κρίσης ήταν η αιτία που κατέρρευσε ο κλάδος στην Ελλάδα, γιατί η εσωτερική κατανάλωση μειώθηκε στις κατασκευές 85% και οι μόνες αγορές είναι του εξωτερικού, όπου ο κλάδος θα πρέπει να ανταγωνιστεί τις παραπάνω χώρες που παράγουν με μειωμένο το κόστος ενέργειας.

       Η κατάρρευση των χαλυβουργικών μονάδων, εκτός των άλλων επιπτώσεων, προκαλεί απώλεια στη ΔΕΗ από 50-100 εκ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα πρέπει να μετακυλίσει στη λαϊκή κατανάλωση με αύξηση τιμών, δηλαδή στους φτωχούς συμπολίτες μας, για να μην κλείσει μονάδα παραγωγής.

Ταυτόχρονα, επιδοτούνται από το ελληνικό κράτος πέντε ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ρεύματος ΑΠΕ με 500 εκ. ευρώ, για τους οποίους ο ``Ρ`` ούτε καν ψελλίζει.

       Και ενώ ο κλάδος έχει καταρρεύσει, σχεδόν κανένα εργοστάσιο δεν παράγει, οι εργαζόμενοι είναι σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία, με μειωμένους μισθούς και ημερομίσθια εδώ και δύο χρόνια.  

       Την ίδια ώρα, ιταλική μπετόβεργα χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά εισάγεται στην Ελλάδα για τους αυτοκινητόδρομους από κατασκευαστικές εταιρείες επιδοτούμενες με αναθέσεις αυτών των έργων.

Η ΠΟΕΜ και τα Σωματεία αντιδρούμε.

Γιατί ενοχλείται ο ``Ρ``? Συμφωνεί με την εισαγωγή μπετόβεργας από την Ιταλία?

       Να θυμίσουμε στον ``Ρ`` ότι με άρθρο του στις 25/1/2014 απαξιώνει τον κλάδο γράφοντας ότι ``οι ελληνικές χαλυβουργίες έχουν χαμηλής προστιθέμενης αξίας εμπόρευμα, είναι χαμηλής τεχνολογίας, η κρίση έπληξε όλον τον κλάδο, ότι όλες οι χαλυβουργίες θα κλείσουν διότι δεν μπορούν να εξάγουν και μαζί τους θα καταρρεύσουν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες``.

Προφανώς ο συντάκτης έχει και πάλι άγνοια για τον κλάδο και εμπάθεια με την ΠΟΕΜ.

       Η Π.Ο.Ε.Μ., τα Συνδικάτα μας, οι χαλυβουργοί, όσοι έχουμε απομείνει, θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί δεν καταρρέουν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των χαλυβουργείων όπως γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, αλλά οι εργάτες, οι απολυμένοι, οι εξαθλιωμένοι.

Με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας μπορούν να επιτευχθούν:

  • Βιωσιμότητα του κλάδου
  • 400 νέες θέσεις εργασίας
  • 1.500.000 τόνοι προϊόντος επιπλέον
  • Αυξημένα έσοδα στη ΔΕΗ
  • Αύξηση του ΑΕΠ
  • Αύξηση εξαγωγών

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του Κ.Κ.Ε., στηρίζουν τις θέσεις μας και είναι μαζί μας.

       Το πρόβλημα του ``Ρ`` είναι η ανατροπή της ΠΟΕΜ. ΄Ομως για κάτι τέτοιο πρέπει να βρει άλλους εργάτες ή ``μαϊμούδες`` για να το πετύχουν, γιατί οι υπάρχοντες χαλυβουργοί στηρίζουν τα Συνδικάτα τους και εμπιστεύονται την ΠΟΕΜ.

       ΄Οταν μας δείχνουν το φεγγάρι να μην κοιτάμε το δάκτυλο.

                                         ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΟΕΜ

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ                                            ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Σ.Σ.: Τώρα, όσο για τον ηρωικό αγώνα του ``ΠΑΜΕ`` στην Χαλυβουργία Ασπροπύργου, έχουμε τοποθετηθεί με επίσημη τρισέλιδη ανακοίνωση, με στοιχεία και ημερομηνίες, η οποία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

       ΄Εγινε 9μηνη απεργία γιατί ο Σιφωνιός πρότεινε στο Υπουργείο Εργασίας παρουσία όλων μας διαθεσιμότητες και ο εργοδότης 5,5 ώρες απασχόλησης την ημέρα. Αυτή ήταν η διαφορά τους.

       Και για να μην ξεχνιόμαστε, η απεργία έληξε με αίτημα ``να ανοίξουν την πύλη τα ΜΑΤ για να μπούμε για δουλειά``.  Αυτό είναι ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ !!!!