Εκτύπωση PDF

                                                    

                                                                                                                      ΠΕΙΡΑΙΑΣ 10/6/2014

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΙΤΑΛΙΚΑ.

        Εισάγουν και χρησιμοποιούν ιταλική μπετόβεργα χωρίς πιστοποιητικά                 

                                 ποιότητας στους νέους αυτοκινητόδρομους.

 

       Τις τελευταίες ημέρες εισάγονται στη χώρα μας από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, μεγάλες ποσότητες ιταλικής μπετόβεργας για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, που όπως βεβαιώνει ο αρμόδιος φορέας ελέγχου και πιστοποίησης βιομηχανικών προϊόντων και υλικών (ΕΒΕΤΑΜ) δεν διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προδιαγραφών, σύμφωνα με τα ισχύοντα ελληνικά πρότυπα.

Και, ενώ με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης (Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας), απαγορεύεται η εισαγωγή, κυκλοφορία και χρήση χαλύβδων οπλισμού σκυροδέματος που δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία πιστοποιητικά (Α.Π. οικ. 9529/645/10-5-2006), η ιταλική μπετόβεργα ξεφορτώνεται στο Αίγιο για την Ολυμπία Οδό, στην Θεσσαλονίκη, στα εργοτάξια του Καλοχωρίου και της Ιεροπηγής Καστοριάς.

       Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σήμερα 10/6/14, νέο φορτίο από Ιταλία ξεφορτώνεται από το πλοίο Captain HILMI στο Αίγιο.

       ΄Οπως γίνεται αντιληπτό, η μπετόβεργα αφού ξεφορτωθεί και μεταφερθεί δεν μπορεί να ελεγχθεί πλέον ως προς την ταυτότητά της, διότι στη συνέχεια τοποθετείται στο μπετόν.

       Το γεγονός ότι το προϊόν δεν είναι πιστοποιημένο, είναι ένας σοβαρός λόγος κρατικής αφύπνισης και παρέμβασης για την προστασία της ασφάλειας των κατασκευαστικών έργων.

       Το απαράδεκτο και προκλητικό γεγονός είναι ότι κάποιες ``επιδοτούμενες`` από το ελληνικό δημόσιο κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς ηθική, μεθοδεύουν τέτοιου είδους παραγγελίες από το εξωτερικό, βουλιάζοντας ταυτόχρονα την παραγωγή των ελληνικών χαλυβουργικών εργοστασίων που την τελευταία πενταετία έχουν εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις μας, που κατά τ΄άλλα κόπτονται για ανάπτυξη και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν την Παρασκευή 13/6/2014 συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής Χαλυβουργίας για ομαδικές απολύσεις του προσωπικού.

        Εκφράζουμε την οργή μας διότι εξακολουθούν και σήμερα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να παραμένουν άπραγοι και παθητικοί αποδέκτες στις χιλιάδες απολύσεις  χαλυβουργών, στις διαθεσιμότητες, στην μειωμένη απασχόληση, στη φτώχεια και την απελπισία.

       Η έλλειψη βιομηχανικής πολιτικής δεν μπορεί να συνεχιστεί όταν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θωρακίζουν την εγχώρια χαλυβουργία τους με μείωση του κόστους της ενέργειας (διακοψιμότητα) και στην πατρίδα μας να ψηφίζονται αντίστοιχοι νόμοι χωρίς να εφαρμόζονται.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να σταματήσουν οι εισαγωγές μπετόβεργας από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.
  • Στήριξη της Ελληνικής Παραγωγής. Ελληνική μπετόβεργα στα Δημόσια ΄Εργα, στους Αυτοκινητόδρομους.
  • ΄Αμεση εφαρμογή του Νόμου που αφορά τις Συμβάσεις Διακοψιμότητας στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στη Χαλυβουργία.

 

 

                                                      Π . Ο . Ε . Μ .