Εκτύπωση PDF

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΩΣΗ industriall

 

Προς: Γιάννη Στεφανόπουλο

         Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.Μ.

 

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΩΣΗ IndustriALL συμπαραστέκεται με αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργ/λων Μετάλλου

 

Αγαπητέ αδελφέ Γιάννη,

       Σου γράφω εκ μέρους της Παγκόσμιας ΄Ενωσης IndustriALL, η οποία εκπροσωπεί 50 εκατ. εργαζόμενους στη μεταλλευτική βιομηχανία, στην ενέργεια και σε κατασκευαστικούς τομείς σε 140 χώρες, ως μια νέα δύναμη στην παγκόσμια αλληλεγγύη ανάληψης του αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για συνδικαλιστικά δικαιώματα σε όλον τον κόσμο.

       Η ομάδα δράσης για την Ναυπηγική Βιομηχανία, η οποία συναντήθηκε στην Κοπεγχάγη στη Δανία, στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2013, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στον αγώνα σας που την εκφράζουμε στο κείμενο που σας επισυνάπτουμε παρακάτω.

       Η Παγκόσμια ΄Ενωση  IndustriALL συσπειρώνει τις δυνάμεις της στον αγώνα της Π.Ο.Ε.Μ. προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις στους εργαζόμενους  στα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Αυτό συνάδει με τα συμπεράσματα της αποστολής αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτέμβρη και 1η Οκτώβρη του 2013 για να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η υποστήριξη γι αυτό το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

       Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την πλήρη υποστήριξή μας στον συνεχή αγώνα σας και στις ενέργειές σας για τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά ενάντια στις επισφαλείς συνθήκες εργασίας καθώς και την υποστήριξη μας στους 12 συναδέλφους συνδικαλιστές, που ηγήθηκαν στον αγώνα της 4 Οκτώβρη του 2012 και που τώρα είναι υπόδικοι εξαιτίας ψευδών κατηγοριών.

       Είναι πράγματι απαράδεκτο το ότι οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε μία διαμάχη μεταξύ της διαχείρισης των Ναυπηγείων και του Ελληνικού Υπουργείου ΄Αμυνας - το ναυπηγείο κατασκευάζει κατ΄ αποκλειστικότητα υποβρύχια και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.  Οι μισθοί των εργαζομένων των Ναυπηγείων δεν έχουν καταβληθεί εδώ και ενάμιση χρόνο.

       Δεν πρέπει να αφήσουμε το Υπουργείο της ΄Αμυνας να παραμείνει αδιάφορο στο δράμα σας. Η Διοίκηση των Ναυπηγείων και το Υπουργείο ΄Αμυνας πρέπει να αποσύρουν αμέσως όλες τις κατηγορίες ενάντια στους συνδικαλιστές και να επιστρέψουν αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την Π.Ο.Ε.Μ. προκειμένου να βρεθεί μία δίκαιη λύση για τους εργαζόμενους.

       Εμείς παραμένουμε σταθερά αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους των Ελληνικών Ναυπηγείων και την Π.Ο.Ε.Μ. στον αγώνα για να σταματήσουν οι επιθέσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην αυτονομία των Συνδικάτων.

      Επιπλέον, η Παγκόσμια ΄Ενωση IndustriALL, μαζί με την αδελφική της οργάνωση, την Ευρωπαϊκή IndustriALL, θα συνεχίσει τις δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορίες εναντίον των μαχητών των Ελληνικών Συνδικάτων καταρρίπτονται και για να βρεθεί μία δίκαιη και σωστή λύση για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

 

 

                                               ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 ``Κάλεσμα για να σταματήσουν οι επιθέσεις στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων στην Ελλάδα και              Αλληλεγγύη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατ/λων Μετάλλου``

 

      Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων στην Ελλάδα, μέλη της ΠΟΕΜ η οποία είναι μέλος της Παγκόσμιας ΄Ενωσης IndustriALL, έχουν υποφέρει από σοβαρές επιθέσεις από την Κυβέρνησή τους.

       Θύματα σκληρών, επιδεινούμενων και επισφαλών συνθηκών εργασίας περισσότερο από ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά κατέβηκαν σε απεργία στις 4 Οκτώβρη του 2012. 

     Οι θέσεις εργασίας τους χρησιμοποιήθηκαν σαν πιόνια σε μια διαμάχη μεταξύ της διεύθυνσης του Ναυπηγείου και του Ελληνικού Υπουργείου της ΄Αμυνας, για το οποίο το Ναυπηγείο κατασκευάζει υποβρύχια και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

       Οι μισθοί των εργαζομένων του Ναυπηγείου δεν έχουν πληρωθεί για έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά και το Υπουργείο παραμένει αδιάφορο μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία τους.

    Συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επακόλουθης κινητοποίησης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο ΄Αμυνας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη των εργαζομένων.  Αποτέλεσμα των επιθέσεων από τις δυνάμεις της αστυνομίας και του Υπουργείου ήταν οι κατηγορίες ενάντια στους 12 συνδικαλιστές, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Μ. που στοιχειοθετήθηκαν και ο αγώνας τους μεταφέρθηκε μέσα στα δικαστήρια.

        Η ακροαματική διαδικασία διεξάχθηκε την 1η Οκτώβρη 2013, αλλά υπήρξε αναβολή για τις 5 Μαϊου του 2014.

         Εν τω μεταξύ, η παράνομη διακοπή της καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, συνεχίζεται.

     Η Παγκόσμια ΄Ενωση IndustriALL ακλόνητα συμπαραστέκεται στους ΄Ελληνες εργαζόμενους των Ναυπηγείων και στην συνδικαλιστική τους οργάνωση Π.Ο.Ε.Μ., στον αγώνα για να σταματήσουν οι επιθέσεις στις συλλογικές συμβάσεις και στην αυτονομία των Συνδικάτων.

        Η Παγκόσμια ΄Ενωση IndustriALL μαζί με την Ευρωπαϊκή IndustriALL, θα συνεχίσουν  τη δράση τους για να αποσυρθούν οι κατηγορίες ενάντια στους μαχητές των Ελληνικών Συνδικαλιστικών Φορέων, καθώς και για την εξεύρεση μιας δίκαιης και σωστής λύσης για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.