Εκτύπωση PDF

         ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

                                      ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΟΥΣ  

                           της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης IndustriALL

          

       ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ   ΔΕΥΤΕΡΑ -  30/9/2013    

                                 ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ

 

        Να σταματήσουν οι επιθέσεις στους ΄Ελληνες Εργαζόμενους ΤΩΡΑ!

 

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται κάτω από νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας εδώ και 6 χρόνια. Δουλειές χάνονται, προϋπολογισμοί εξαφανίζονται, τα κοινωνικά συστήματα διαλύονται, οι νέοι άνθρωποι αδυνατούν να βρουν δουλειά και εκατοντάδες χιλιάδες ΄Ελληνες εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια.  Οι Ελληνικές αρχές, αντί να υποστηρίξουν τα Συνδικάτα στον αγώνα τους για την επανάκτηση της βιομηχανικής απασχόλησης, τιμωρούν τους συνδικαλιστές.

 

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση IndustriALL και οι οργανώσεις – μέλη της έχουν έρθει γι αυτό το λόγο στην Αθήνα, για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους στον ΄Ελληνα Υπουργό Εργασίας και για να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους ΄Ελληνες συναδέλφους και ιδιαίτερα στους συνδικαλιστές που δικάζονται στην 1η Οκτώβρη.

 

Η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

 

Θύματα των σοβαρά επιδεινούμενων και επισφαλών συνθηκών εργασίας για πάνω από 1 χρόνο, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά απήργησαν στις 4 Οκτώβρη του 2012. Οι δουλειές τους χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενα αντιπαράθεσης σε μια διαμάχη μεταξύ της διεύθυνσης των Ναυπηγείων και του Ελληνικού Υπουργείου της ΄Αμυνας, για το οποίο η επιχείρηση κατασκευάζει αποκλειστικά υποβρύχια και πλοία.  Από το 2010 το Ναυπηγείο είναι υπό την πλειοψηφική ιδιοκτησία της Abu Dhabi Mar και το 25% είναι ακόμα στην Γερμανική ΤhyssenKrupp. Οι μισθοί των εργαζομένων στα Ναυπηγεία δεν έχουν καταβληθεί για πάνω από 1 χρόνο, αλλά το Υπουργείο έχει επιδείξει αδιαφορία σε αυτή την δύσκολη κατάσταση των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια μιας επακόλουθης κινητοποίησης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο ΄Αμυνας, έγιναν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που οδήγησαν στη σύλληψη 120 εργαζόμενων. Τελικά αυτοί οι εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι και κρατήθηκαν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜ, 1 εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και 10 συνάδελφοι από τα Ναυπηγεία. Η δίκη έχει καθοριστεί για την 1η Οκτώβρη ενώ η πραγματική αδικία – η παράνομη διακοπή της πληρωμής των μισθών στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – συνεχίζεται.

 

Πανευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Υποστήριξη

 

Η Ευρωπαϊκή IndustriALL εκφράζει την αλληλεγγύη της στις οργανώσεις – μέλη της και σε αυτούς που ηγούνται σε αυτές, οι οποίοι υποστήριξαν τους εργαζόμενους και εναντιώθηκαν στην παράνομη και αναξιοπρεπή συμπεριφορά στην οποία υποβλήθηκαν τόσον καιρό.  Από ηθικής πλευράς βρίσκουμε ακατανόητο το πώς οι Ελληνικές αρχές έδωσαν προτεραιότητα στο να κατηγορήσουν κάποιον που διαδηλώνει ενάντια σε μία αδικία εξ΄αιτίας της οποίας υποφέρουν πολλοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, από το να αντιμετωπίσουν την πηγή του προβλήματος ως έχει: την ανεύθυνη συμπεριφορά της διοίκησης των Ελληνικών Ναυπηγείων που σταμάτησε παράνομα να πληρώνει το εργατικό δυναμικό της.

Η Ευρωπαϊκή οργάνωση IndustriALL απαιτεί να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των 12 συνδικαλιστών και τα μέρη αυτής της διαμάχης να βρουν μία δίκαιη λύση για το εργατικό δυναμικό στο Σκαραμαγκά, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν τόσο υποφέρει από την αντιπαλότητα του εργοδότη τους και της Κυβέρνησης.

 

Η λιτότητα δεν έχει αποτέλεσμα

 

Αυτή η κατάσταση είναι δυστυχώς ακόμα ένα παράδειγμα του πώς οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν λειτουργήσει ως τρικλοποδιά στις βιομηχανικές δραστηριότητες αντί να δείξουν το δρόμο για ανάκαμψη, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση IndustriALL καταδικάζει την μονόπλευρη πολιτική με την οποία οι αρχές – και συγκεκριμένα η αποκαλούμενη Τρόικα του Δ.Ν.Τ., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  - έχουν προσεγγίσει αυτήν την κρίση εδώ και 4 χρόνια.  Αντί να αντιμετωπίσουν το Εθνικό χρέος με έναν υπεύθυνο και σωστό τρόπο, οι πολιτικές της Τρόικας έχουν προκαλέσει κοινωνικές δυσκολίες χωρίς προηγούμενο.  Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποφέρει δραματικά από περικοπές στα εισοδήματά τους, από την κατάργηση των Σ.Σ.Ε. καθώς και από περικοπές και αλλαγές στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, ενώ οι φορολογικές αρχές ακόμα παλεύουν να κλείσουν μαύρες τρύπες και να συλλέξουν φόρους, ειδικά από υψηλόμισθους και κεφαλαιούχους. ΄Ετσι, οι φτωχοί και οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, καθώς και οι συνταξιούχοι, επωμίζονται το βάρος της φορολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση IndustriALL απαιτεί στην Τρόικα να αντιστραφεί η κατάσταση, να αποσυρθούν τα μνημόνια ανάμεσα στο Δ.Ν.Τ. και την Ελλάδα και να μπει ένα τέλος στις επιθέσεις τους στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στα δικαιώματα των εργαζομένων και να αναγνωριστεί διεθνώς η διαφύλαξη των συμβάσεων σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (I.L.Ο.), καθώς και του καταστατικού της Ε.Ε. για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Η ελευθερία της συνεργασίας και το δικαίωμα να διαπραγματεύεσαι συλλογικά είναι αναπόσπαστα μέρη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. Σε καμμία περίπτωση δεν θα τους επιτρέψουμε να γίνουν κομμάτι μιας άρρωστης, ελαττωματικής, νεοφιλελεύθερης ατζέντας, που όχι μόνο έχει προκαλέσει παγκόσμια φτώχεια, αλλά θα απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης εάν της επιτραπεί να συνεχίσει περισσότερο, καθώς τρέφει δεξιό εξτρεμισμό, εθνικισμό και ρατσισμό.

 

Μια δίκαιη εναλλακτική

 

Αντί να εφαρμοστεί ακόμα μία πολιτική που έχει παράγει μόνο ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, οικονομική πτώση και κοινωνική αναταραχή, η Ευρωπαϊκή IndustriALL προτείνει την επιστροφή στο μονοπάτι των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, βάζοντας σε ισχύ ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης για τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που στοχεύουν σε μακροχρόνια κέρδη αντί για βραχυπρόθεσμες περικοπές.

 

Η Ευρωπαϊκή IndustriALL υποστηρίζει ένα Ευρωπαϊκό οικονομικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Τις δαπάνες έως 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ ανά έτος, με μακροχρόνιες επενδύσεις σε βιώσιμα έργα στον τομέα  των υποδομών, της R & D, της κλιματικής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης.
  • Την επίτευξη μιας μόνιμης αποκατάστασης της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας ποιοτικής απασχόλησης και την μείωση της διευρυνόμενης απόκλισης σε οικονομικά επίπεδα σε όλη την Ευρώπη.
  • Την εστίαση κυρίως στα κράτη – μέλη που έχουν κτυπηθεί πιο σκληρά από την κρίση ή που έχουν υποφέρει ιστορικά από διαρθρωτικές αδυναμίες.
  • Μία πραγματικά Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να αντιμετωπίζει την κρίση αντί να βασίζεται σε μη συντονισμένες εθνικές πρωτοβουλίες που υπονομεύουν την πιθανότητα ενισχυμένων επιπτώσεων μέσα από ευθυγραμμισμένες στρατηγικές.
  • Την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων έργων μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που να κινητοποιούν αδρανείς αποταμιεύσεις σε όλη την Ευρώπη.
  • Την εισαγωγή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών καθώς και εισφορά πλούτου και την χρησιμοποίηση των εσόδων για την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Την εγγύηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων  εργασίας σε όλη την Ευρώπη.
  • Το τέλος του φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη – μέλη, που έχει θέσει σε κίνηση έναν φαύλο κύκλο και αντιμετωπίζει αυτόν τον κύκλο δουλεύοντας προς την εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

 

Η Ευρωπαϊκή IndustriALL καλεί τις Ελληνικές Αρχές και την Τρόικα να σταματήσουν τις επιθέσεις τους πάνω στις Σ.Σ.Ε. και στην αυτονομία των Συνδικάτων.  Συγκεκριμένα, ζητά να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των συναδέλφων Ελλήνων συνδικαλιστών και ακόμη, ζητά από την εταιρεία των Ναυπηγείων και το Υπουργείο ΄Αμυνας να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να βρουν μία γρήγορη, δίκαιη και σωστή λύση για τους εργαζόμενους στο Σκαραμαγκά.

 

Η Ευρωπαϊκή IndustriALL είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει τις προτάσεις της σε ένα διάλογο με τις εθνικές κυβερνήσεις και θα τον προωθήσει ενεργά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.