Εκτύπωση PDF

                                                               30/9/2013

 

                             Δελτίο Τύπου

Σταματήστε τις επιθέσεις στους ΄Ελληνες εργαζομένους τώρα!

Κοινή αλληλεγγύη  στους Έλληνες εργαζομένους και τα συνδικάτα τους

Η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Οργάνωση IndustriALL και οι Οργανώσεις – μέλη της είναι σήμερα στην Αθήνα για να εκφράσουν την πανευρωπαϊκή υποστήριξη τους στους Έλληνες εργαζόμενους σε ότι αφορά στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν  και στις επιθέσεις που γίνονται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στα συνδικάτα. Επίσης, είναι εδώ για να επιδείξουν την  αλληλεγγύη τους προς τους ΄Ελληνες συνδικαλιστές που δικάζονται για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά  την  Οκτωβρίου.

Σε μια συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής IndustriALL, των Προέδρων των Ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων  και του ΄Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας σήμερα το πρωί, η Ευρωπαϊκή Industriall εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τις επιπτώσεις των τωρινών μέτρων λιτότητας  στη βιομηχανική απασχόληση στην Ελλάδα και τη δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. ΄Εκαναν έκκληση στις ελληνικές αρχές και την τρόικα να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στις συλλογικές συμβάσεις και στην αυτονομία των Συνδικάτων.

Στην περίπτωση του Σκαραμαγκά, η Ευρωπαϊκή IndustriALL κάνει έκκληση να ανατραπούν οι κατηγορίες  σε βάρος των 12  Ελλήνων  συναδέλφων  συνδικαλιστών και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μια γρήγορη και δίκαιη λύση για τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν υποφέρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την αδιαφορία τόσο της διεύθυνσης των Ναυπηγείων όσο και του Υπουργείου Άμυνας.

"Αντί να υποστηριχθούν τα συνδικάτα στον αγώνα τους για να διατηρηθεί η  βιομηχανική απασχόληση, οι ελληνικές αρχές έχουν ποινικοποιήσει τους ηγέτες τους", υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Industriall Ulrich Eckelmann, αναφερόμενος στην  υπόθεση του δικαστηρίου. "Από ηθική άποψη, θεωρούμε ακατανόητο το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές μπόρεσαν να δώσουν προτεραιότητα στο να σύρουν τους διαδηλωτές στο δικαστήριο αντί να ασχοληθούν με την πηγή του προβλήματος – την συμπεριφορά της διεύθυνσης των Ελληνικών Ναυπηγείων που έχει, απλά και παράνομα, πάψει να πληρώνει το εργατικό δυναμικό της », πρόσθεσε.

Η Διάσκεψη Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ιndustriall, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, εξέτασε τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας στην ελληνική οικονομία: δουλειές χάθηκαν, κατακερματίστηκαν προϋπολογισμοί, τα κοινωνικά συστήματα  αποδιοργανώθηκαν, οι νέοι αδυνατούν να βρουν δουλειά και εκατοντάδες χιλιάδες ΄Ελληνες εργαζόμενοι οδηγούνται στη φτώχεια,`` πρόσθεσε.

Αντί να ακολουθηθεί περαιτέρω μια πορεία που έχει παράγει μόνο την ανεργία, ιδίως στους  νέους, την οικονομική εξαθλίωση και κοινωνική αναταραχή, η Ευρωπαϊκή IndustriALL προτείνει μία στροφή του κεφαλαίου προς τις επενδύσεις, στην ανάπτυξη και την απασχόληση, θέτοντας σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ανάκαμψης για τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύοντας σε μακροπρόθεσμα οφέλη αντί για βραχυπρόθεσμες περικοπές. Απηύθυνε επίσης έκκληση για πραγματικό διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και πραγματικά όλων των φορέων, προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη λύση για την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή IndustriALL είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει τις προτάσεις της στο πλαίσιο ενός διαλόγου με τις εθνικές κυβερνήσεις και να τον προωθήσει ενεργά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.