Εκτύπωση PDF

 

          

 

                   H ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

      

       Με σεβασμό στην πολύμηνη απεργία των εργατών της Χαλυβουργίας Ελλάδας στον Ασπρόπυργο, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα, σε ότι αφορά την στήριξη της ΠΟΕΜ σε αυτόν τον αγώνα.

       Επειδή η ΠΟΕΜ έχει κατηγορηθεί από το Σωματείο των Χαλυβουργών ότι δεν

       στήριξε τον αγώνα τους,

       Επειδή η σιωπή πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως αδυναμία,

       Επειδή οι ύβρεις και οι συκοφαντίες απαιτούν απάντηση,

       Επειδή η ανοχή έχει και τα όριά της,

Οφείλουμε να δώσουμε τις απαντήσεις για την δράση της Π.Ο.Ε.Μ. και για την ακρίβεια των πραγματικών γεγονότων με στοιχεία.  Η λάσπη λερώνει αυτούς που τη ρίχνουν.

12 Οκτώβρη 2011:  Ο εργοδότης στη χαλυβουργία, επικαλούμενος την κρίση σε συνάντηση με το σωματείο ζήτησε 5 ώρες δουλειά 5 ημέρες την εβδομάδα για 4 μήνες προκειμένου να μην προβεί σε απολύσεις.

Το Σωματείο απορρίπτει την πρόταση καθώς και η Γενική Συνέλευση.

Ο εργοδότης 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου κάνει τις πρώτες 34 απολύσεις.  

1 Νοεμβρίου 2011: 1η ημέρα απεργίας διαρκείας. Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Μ. με στελέχη της Ομοσπονδίας ήταν στην πύλη της Χαλυβουργίας και μίλησε στους εργαζόμενους δηλώνοντας την στήριξη και συμπαράσταση της Π.Ο.Ε.Μ.

 

1 Νοεμβρίου 2011 -Την ίδια μέρα-: Δελτίο Τύπου της Π.Ο.Ε.Μ. που καταγγέλλει τις απολύσεις, καλεί τους μεταλλεργάτες σε αλληλεγγύη και την Κυβέρνηση να πάρει θέση.

 

1 Νοεμβρίου 2011 –Την ίδια μέρα: Eπιστολή της Π.Ο.Ε.Μ. στο Υπουργείο Εργασίας για άμεση σύγκλιση τριμερούς για τις απολύσεις (χωρίς να ζητηθεί από το Σωματείο).

  

                                                - 1 -

8 Νοεμβρίου 2011: Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Μ. συμμετέχει στην πορεία των Χαλυβουργών από την Ιερά Οδό (Γκάζι) στο Υπουργείο Εργασίας (Ακαδημίας) και σε συνάντηση με τον Υπουργό Γ. Κουτρουμάνη ζητά την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

 

9 Νοεμβρίου 2011, 14 Νοεμβρίου 2011, 18 Νοεμβρίου 2011: Τρεις τριμερείς που προκάλεσε η Π.Ο.Ε.Μ. στο Υπουργείο Εργασίας με την παρουσία των εργοδοτών, της Π.Ο.Ε.Μ., του Ε.Κ. Ελευσίνας και του Σωματείου με θέμα την ανάκληση των απολύσεων και τη λήξη της απεργίας.

       Στην πρώτη και την δεύτερη τριμερή, το Σωματείο (ο Πρόεδρος Σιφωνιός) πρότεινε, αντί μειωμένης απασχόλησης που απαιτούσε ο εργοδότης να επιβληθούν στους εργαζόμενους ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ, αφήνοντας μας όλους ``κάγκελο``, Υπουργείο Εργασίας, Π.Ο.Ε.Μ., Εργατικό Κέντρο. Ο εργοδότης απέρριψε αυτήν την πρόταση.        Και στις τρεις τριμερείς 9,14,18/11/2011 στο Υπουργείο Εργασίας (που η Π.Ο.Ε.Μ.είχε ζητήσει) στην Πειραιώς, παρουσία του εργοδότη, την ώρα που δίναμε την μάχη για ανάκληση των απολύσεων στον 6ο όροφο, από κάτω στηοδό Πειραιώς, ένα ΒΑΝ του ΠΑΜΕ με μεγάφωνα κατάγγελνε την απουσία της Π.Ο.Ε.Μ. και του Ε. Κ. Ελευσίνας από τους αγώνες των Χαλυβουργών !!!   17 Νοεμβρίου 2011:  Η ΠΟΕΜ καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. και προκηρρύσσει 3ωρη Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στην Πύλη της Χαλυβουργίας στις 24/11/2011.

Η παρουσία του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Μ. στην πύλη δεν ανακοινώθηκε και όταν απαιτήσαμε να ανακοινωθεί έγινε το σχόλιο από μεγαφώνου: ``κάπου στο βάθος είναι και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Μ``.

Την ίδια μέρα και λίγο πριν είχαμε δώσει από την ΠΟΕΜ και το πρώτο ποσό οικονομικής ενίσχυσης.

 

27 Νοεμβρίου 2011:  Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία – Συνέντευξη Σωματείου (ψέμα ή φαντασίωση;): Δηλώνουν ``ότι μετά από 25 ημέρες, η ΠΟΕΜ δεν έχει εκδώσει ούτε ένα ψήφισμα συμπαράστασης``!!!

 

16 Δεκέμβρη 2011: Επίσκεψη στη Χαλυβουργία μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΠΟΕΜ αντιπροσωπείας Συνδικαλιστών της ARCELLOR METALL (η μεγαλύτερη χαλυβουργία παγκοσμίως), συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.Μ.

Οικονομική ενίσχυση από την ARCELLOR METALL και τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.Μ.

 17 Δεκέμβρη 2011 (την επόμενη μέρα): παρουσία της ξένης αντιπροσωπείας και του Προέδρου της ΠΟΕΜ σε συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Χαλυβουργία στην Ομόνοια.  Οι οργανωτές ζήτησαν να χαιρετήσει εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης της ARCELLOR METALL. ΄Οταν όμως κατόπιν ερώτησης ενημερώθηκαν ότι οι ξένοι συνδικαλιστές είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μετάλλου, τους απάντησαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χαιρετισμό.                                                        -  2  -Σε αυτό το συλλαλητήριο, ο Πρόεδρος Σιφωνιός στην Ομιλία του κατήγγειλε τον Πρόεδρο της ΠΟΕΜ ότι απέχει από τους αγώνες, ενώ εκείνος ήταν εκεί παρών!!!!

Ξεπεσμός!!!

 

Δεκέμβρης 2011:  O Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Μ. παρευρέθηκε παρ΄ότι δεν καλέσθηκε σε εκδήλωση του Σωματείου της Χαλυβουργίας στο Ε.Κ. Ελευσίνας και κατέθεσε δημόσια τη θέση του, ότι δηλ. η απεργία διαρκείας είναι πλέον ``τυφλή σύγκρουση``, διότι σε συνθήκες κρίσης και νεκρής αγοράς δεν πιέζεται ο εργοδότης, αντίθετα διευκολύνεται.  Πρότεινε άλλες μορφές απεργίας με ανοικτό εργοστάσιο. Αυτό θα διευκόλυνε την επαναπρόσληψή του έως τότε σχετικά μικρού αριθμού απολυμένων.

Χλεύασαν την πρόταση προβάλλοντας μικρό απόσπασμα στο διαδίκτυο. 

 

Η Π.Ο.Ε.Μ. είχε παραστεί και είχε στηρίξει τις παρακάτω τριμερείς:

21-12-2011: τριμερής στο Υπουργείο Εργασίας

  3- 1 -2012: τριμερής στο Υπουργείο Εργασίας

25- 4 -2012: σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και ακόμη:

 3 – 5-2012: πρόσθετη παρέμβαση της ΠΟΕΜ με δικηγόρο τον κ. Καψόπουλο για την Χαλυβουργία στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

23-5- 2012: πρόσθετη παρέμβαση της ΠΟΕΜ με δικηγόρο τον κ. Βρεττό στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

3 – 7-2012: τριμερής στο Υπουργείο Εργασίας.    

                                                     

Στελέχη της ΠΟΕΜ βρέθηκαν όλη τη διάρκεια της απεργίας της Χαλυβουργίας στην πύλη του εργοστασίου και στήριξαν οικονομικά το Σωματείο.

Συνδικάτα που την ευθύνη διοίκησης τους έχουν στελέχη της Π.Ο.Ε.Μ. στήριξαν οικονομικά την απεργία.

Οι επί μήνες και τότε και τώρα απλήρωτοι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας έδωσαν 800 μπουκάλια γάλα σαν αλληλεγγύη στην Χαλυβουργία.

Το Σωματείο της Χαλυβουργίας ξέχασε και τότε και τώρα να εκφράσει την αλληλεγγύη στους απλήρωτους των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

  

8 μήνες κλειστό το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά από τον εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι απλήρωτοι. Εξαθλιωμένοι.

Ξέχασαν ότι οι εργαζόμενοι είχαν και απεργήσει και οικονομικά στηρίξει τους Χαλυβουργούς.  Ούτε ένα γράμμα τυπικής στήριξης και αλληλεγγύης. ΄Ακρα του τάφου σιωπή.

Το ίδιο για μια σειρά εργοστάσια στο Βόλο, στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Τρίπολη κ.λ.π.

 

19 Ιουλίου 2012: εισέβαλαν τα ΜΑΤ με εντολή της Κυβέρνησης στη Χαλυβουργία και επέτρεψαν την είσοδο σε στελέχη της εταιρείας ανοίγοντας και φυλάσσοντας την Πύλη.

Και πάλι ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜ βρέθηκε στην Πύλη διαμαρτυρόμενος και καταγγέλλοντας την απαράδεκτη αστυνομική ενέργεια.

   

                                                  -  3  -

26 Ιουλίου 2012: Χωρίς να αλλάζει τίποτε με 130 απολυμένους έληξε η απεργία, με μοναδικό αίτημα να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ από την Πύλη. Η απόφαση είχε την συναίνεση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που δήλωσαν ότι η συνέχιση της απεργίας εξυπηρετεί τον εργοδότη!!! ΄Ο,τι έλεγε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜ τον Δεκέμβρη του 2011.         Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι σε 3μηνη διαθεσιμότητα, χωρίς καμμιά διαμαρτυρία ή αντίδραση. Και πάλι ΄Ακρα του Τάφου σιωπή.  Συμφωνεί για τις διαθεσιμότητες το Σωματείο;  

       Τέλος, στον χαρακτηρισμό πρόσφατων ανακοινώσεων του Σωματείου της Χαλυβουργίας, ότι δήθεν η Διοίκηση (πλειοψηφία) της ΠΟΕΜ ασκεί εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (προσφιλείς εκφράσεις του ΠΑΜΕ), κάνουμε γνωστό στον κ. Σιφωνιό ότι ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜ έχει καταδικαστεί από την εργοδοσία (Περατικός) με 18 μήνες φυλάκιση για παράνομες απεργίες και πρόσφατα μαζί με άλλα στελέχη συνελήφθη σιδηροδέσμιος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, στο εγκληματολογικό και στο αυτόφορο.

Δικάζεται για τα γεγονότα που έγιναν στο Υπουργείο ΄Αμυνας την 1/2/2013.

Τόσο κυβερνητικός είναι.

       Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας, με στοιχεία πρωτοκολλημένα και δημοσιευμένα.   Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

 

                  

  

                   

 

                       ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Μ.

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΑΝ/ΤΗΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ             ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ