Εκτύπωση PDF
                                                ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  

Οι εργαζόμενοι των αμυντικών βιομηχανιών  (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), μετά από κοινή συνεδρίαση που κάλεσε  η Ομοσπονδία Μετάλλου,  με θέμα τις εξελίξεις και τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου που έχουν δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους την οικονομία και την άμυνα της χώρας.

 ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ: E.A.B (EΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΉ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ)

 Mε την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και την εφαρμογή του νόμου 4093 γενικότερα:

 • Χάνονται πολύτιμες πιστοποιήσεις χωρίς τις οποίες , η ΕΑΒ, δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα προγράμματα, ούτε μπορεί να φέρει σε πέρας τα υπάρχοντα, με κίνδυνο την πλήρη κατάρρευση της.
 • Παρά το γεγονός ότι η ΕΑΒ έχει ανεκτέλεστο έργο που προσεγγίζει  τα 850 εκ.ευρώ, δεν της επιτρέπεται να κάνει προσλήψεις οι οποίες χρειάζονται άμεσα να γίνουν. Οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις νέων συναδέλφων οι οποίοι γίνονται ανάρπαστοι στην διεθνή αγορά, έχουν επιφέρει πλήγμα στην παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας.
 • Η ΕΑΒ  συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, είτε με την εισροή  συναλλάγματος, λόγω της εξωστρέφειας της (450  εκ.ευρώ) από την κατασκευή  συγκροτημάτων  αεροσκαφών  F-16 και C-130  είτε με το έργο που προσφέρει στην εθνική άμυνα της χώρας, με την επισκευή των αεροσκαφών  και ελικοπτέρων της Π.Α του Π.Ν του Ε.Σ του Λιμενικού και ιδιαίτερα του ευαίσθητου τομέα της πυρόσβεσης με την  συντήρηση των αεροσκαφών CL-215 και CL-415.
 Ε.Α.Σ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ) 
 • Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κινδυνεύουν με λουκέτο!!
 • Όχι επειδή στερούνται παραγγελιών και μάλιστα εξαγωγικού χαρακτήρα, ή γιατί δεν υπάρχουν συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους Ευρώπης και ΗΠΑ για από κοινού προγράμματα, αλλά επειδή  μια ανύπαρκτη πολιτική βούληση και σχεδιασμός του Υπουργείου, καθώς και μια ανίδεη Διοίκηση την οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή της.
 • Εκτός από τη μη υλοποίηση των παραγγελιών λόγω  έλλειψης χρηματοδότησης της παραγωγής με πρώτες ύλες και λοιπές  απαιτήσεις, η διοίκηση αδυνατεί ακόμα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει  σχέδιο διεκδίκησης απαιτήσεων που έχει η εταιρεία από παραδοτέες παραγγελίες, όπως είναι  οι απαιτήσεις από το ΙΡΑΚ ύψους 126 εκ.δολλαρίων.
 • Μόνο εάν έχει αποφασιστεί από την  τρόϊκα των δανειστών να μπει λουκέτο στα Ε.Α.Σ  προκειμένου οι Ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις να προμηθεύονται τα αναγκαία πυρομαχικά  και  όπλα από ξένα συμφέροντα με τον ανάλογο φυσικά χορό της διαπλοκής  μπορεί να εξηγηθεί η τακτική  αποδόμησης της εταιρείας από  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Οικονομικών και την Διοίκηση.
  ΕΛΒΟ ( ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ) 
 • Για ΕΛΒΟ  με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και την εφαρμογή του νόμου 4093 γενικότερα:
 • Διαλύεται  η παραγωγική πυραμίδα με καταστροφικές συνέπειες για το εργοστάσιο  και άμεσο κίνδυνο για μη έγκαιρη και σωστή υλοποίηση των προγραμμάτων. Το ενιαίο μισθολόγιο έχει ισοπεδωτικό αντίκτυπο στα εργοστάσια που στηρίζονται στην παραγωγή και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ΕΛΒΟ σήμερα έχει ανεκτέλεστο έργο ύψους 40 εκ.ευρώ.
 • Φεύγει πιστοποιημένο, άρτια εκπαιδευμένο, έμπειρο και με υψηλή εξειδίκευση εργατοτεχνικό προσωπικό πάνω στο οποίο η ΕΛΒΟ στηρίζει  την παραγωγή της επένδυσε με συνεχείς εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις.
 • Μη ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ  -παραμονή της στο Ελληνικό δημόσιο και ένταξη της  στον ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας.
  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 
 • Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας
 • Την μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (βαθμίδων εκπαίδευσης) ν.4093 για να μην απαξιωθεί και διαλυθεί η αμυντική βιομηχανία (ΕΑΒ-ΕΑΣ-ΕΛΒΟ).
 • Προσλήψεις στην ΕΑΒ
 • Διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων
 • Χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας και καταβολή των δεδουλευμένων στα ΕΑΣ.
 

Για όλους αυτούς τους λόγους η ΠΟΕΜ κήρυξε στις 19-12-2012 3ωρη στάση εργασίας  12:00 – 15:00 και πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.  Προσυγκέντρωση  των Αμυντικών Βιομηχανιών Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30.

                                                        Π.Ο.Ε.Μ