Εκτύπωση PDF

 

 

                                                                                                                  29/12/2011

 

 

 

  ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΝΔΡΑΣ –             ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ   

 

 

          Η κατασκήνωση στα Βίλλια είναι των παιδιών των μεταλλεργατών .

      Η επιχειρούμενη αρπαγή της από το Δήμο δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε ηθική.

 

Kύριε Δήμαρχε, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

        Το Ταμείο Εργατών Μετάλλου ιδρύθηκε το 1935 από τους μεταλλεργάτες.

Ο σκοπός του Ταμείου σήμερα είναι :

1)Χορήγηση εφ΄άπαξ βοηθήματος στους Μεταλλεργάτες.

2)Εφαρμογή δωρεάν κατασκηνωτικών προγραμμάτων για τα παιδιά των Μεταλλεργατών.

Πόροι του Ταμείου:

Οι μοναδικοί πόροι του Ταμείου Μετάλλου είναι αποκλειστικά οι εισφορές των Μεταλλεργατών:

                              1% για τους ασφαλισμένους πριν το 1992.

                              4% για τους ασφαλισμένους μετά το 1993.

ΔΕΝ επιχορηγείται από το κράτος.

ΔΕΝ συμμετέχουν στις εισφορές οι εργοδότες.

Το μόνο περιουιακό στοιχείο είναι η κατασκήνωση στα Βίλλια.

       Ο μέσος όρος του εφ΄άπαξ βοηθήματος για κάθε συνταξιούχο Μεταλλεργάτη είναι 9.000 ευρώ.

Οι υπάλληλοι του Ταμείου πληρώνονται από τις εισφορές των Μεταλλεργατών.

Το Ταμείο μας το 1952 (οι πατεράδες μας), αγόρασε από το Δήμο Βιλλίων 60 στρέμματα δημοτικής έκτασης με το αστρονομικό ποσό για εκείνη την εποχή των 2.500.500 δρχ., υπό τον όρο ``χρήσης της έκτασης για μόνιμες παιδικές κατασκηνώσεις. Μεταβαλλομένης ή εγκαταλειπόμενης της χρήσης επί μία τριετία συνεχώς επανέρχεται στην κυριότητα του Δήμου``.

΄Εκτοτε και έως το 2007 λειτουργούσαν οι κατασκηνώσεις του Ταμείου μεταλλεργατών είτε από το ίδιο το Ταμείο, είτε από μισθωτή για 250 παιδιά μεταλλεργατών ανά κατασκηνωτική περίοδο.

       Στη συνέχεια, με εισηγήσεις του Δ.Σ. του Ταμείου μας, αποφασίσθηκε ο εκσυγχρονισμός της κατασκήνωσης (βιολογικός καθαρισμός, σύνδεση με τον αγωγό ύδρευσης, αλεξικέραυνο κ.λ.π.) και η μίσθωση σε νέο πρόσωπο με εμπειρία για την σωστή λειτουργία πάντα για λογαριασμό του Ταμείου.

Η κατασκήνωση μισθώθηκε την 27/5/2010 σε εταιρεία κατασκηνωτικών δραστηριοτήτων ``Κουτσικος και Σία ΕΠΕ``, η οποία αντιμετώπισε γραφειοκρατικά προβλήματα στην έκδοση αδείας και αποφασίσθηκε εκ νέου η μίσθωσή της τον Απρίλιο του 2011 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, έναντι του ποσού των 12.000 ευρώ ετησίως με την συμμετοχή σε αυτήν των παιδιών των μεταλλεργατών.

Η κατασκήνωση ουδέποτε εγκαταλείφθηκε.

Υπήρξε δε πάντα μόνιμος υπάλληλος του Ταμείου φύλακας της κατασκήνωσης έως την ημέρα υπογραφής μίσθωσης της κατασκήνωσης στην Αρχιεπισκοπή.  

          Το σημαντικό είναι ότι από την σύμβαση μίσθωσης προβλέπεται ποσό επένδυσης ύψους 800.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της κατασκήνωσης.

΄Ολες οι προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα ήταν να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας, η ασφάλειά τους, η ποιότητα διαβίωσης, η υγιεινή, η ψυχαγωγία τους.

       Δεν μπορεί ο Δήμαρχος (πρώην ή νυν) να επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την μη  λειτουργία ( όχι εγκατάλειψη) για να επωφεληθεί υφαρπάζοντας με διαπιστωτική πράξη την κατασκήνωση και τις εγκαταστάσεις από τα παιδιά των εργατών Μετάλλου.  Για ποιούς άραγε;

       Η ευρύτερη περιοχή Μάνδρας-Μαγούλας-Ελευσίνας έχει Ναυπηγεία, Χαλυβουργεία, Χυτήρια, Μεταλλικές Κατασκευές, Γαλβανιστήρια κ.λ.π., όλες τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις.  Αυτοί πληρώνουν στο Ταμείο.  Αυτών τα παιδιά πάνε στην κατασκήνωση. Ποιός άραγε είναι ο εχθρός του λαού;

       Ο Κύριος Δήμαρχος στις 13 Δεκεμβρίου ημέρα Τρίτη, ήταν παρών στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης των Χαλυβουργών στην Πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.

Κύριε Δήμαρχε,

       Αυτών των Χαλυβουργών είναι η κατασκήνωση και υπάρχει για τα παιδιά τους. Είναι η περιουσία τους, οι εισφορές τους. Επιμένετε να την πάρετε;

Είναι νόμιμο , είναι ηθικό;

Αυτή η κατασκήνωση είναι των απλήρωτων εργατών των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Την θέλετε;

Είναι δική σας;

Είναι όλων των Εργατών Μετάλλου της Ελλάδας, όλων όσων σήμερα δοκιμάζονται με τις αντεργατικές πολιτικές μένοντας χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, στην φτώχεια και την ανέχεια.

       Σε αυτούς τους καιρούς, η επιχειρούμενη αφαίρεση της κατασκήνωσης των μεταλλεργατών από εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας είναι πατριωτική, κοινωνική ή ηθική στάση ευθύνης;

Από εμάς δεν πρόκειται να περάσει έτσι.

       Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, τις Δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας να πάρουν θέση.  Να ενημερωθούν.  Να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να παραστούμε ως εκπρόσωποι των Μεταλλεργατών να καταθέσουμε τις θέσεις μας.  Να λάμψει η αλήθεια.

       Να ανακληθεί τώρα η ``διαπιστωτική`` πράξη του Δημάρχου Βιλλίων (και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου) για αυτοδίκαιη επαναφορά στον Δήμο της κυριότητας της κατασκήνωσης.

       Αυτή η πράξη έχει μπλοκάρει στην περιφέρεια ``περιέργως`` την άδεια λειτουργίας του εκσυγχρονισμού της κατασκήνωσης εμποδίζοντας τον εκσυγχρονισμό και  την λειτουργία της.

       Τα παιδιά μας και φέτος κινδυνεύουν να στερηθούν τα οφέλη της κατασκήνωσης και μαζί με αυτά και πολλά άλλα παιδιά φτωχών και ανέργων.

       Το Δημοτικό Συμβούλιο Μάνδρας – Ειδυλλίας θα αδιαφορήσει;

 

                                     ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Μ.

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

           ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ                            ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ